Većini muškaraca dogodilo se da su bar jedanput u životu imali problema sa postizanjem ili održavanjem erekcije, a može se raditi o nizu razloga. Iako se ne mora raditi o dugotrajnom problemu, već o posebnom slučaju, moguće da je riječ o erektilnoj disfunkciji (impotenciji).

Što sprječava erekciju?

U nastanak erekcije uključeni su mišići, krvne žile, živci i hormoni. Živčani signali kreću iz mozga, prenose mišićima uputu da se opuste, a krv se pojačano kreće žilama što omogućuje erekciju. Kako bi erekcija ostala postojana, mora se spriječiti vraćanje krvi u krvotok. Na razini svake komponente uključene u nastanak erekcije mogu nastati problemi koji uzrokuju disfunkciju.

Što uzrokuje erektilne probleme?

Radi li se o izoliranom slučaju, nepovezanom s trajnim poremećajem, uzrok je najvjerojatnije stres i umor. Ponekad je ljudima toliko stvari na pameti da se ne mogu fokusirati ni na što drugo pa ne mogu postići erekciju. Čak i ako se taj problem ponovi, ne mora značiti da se radi o impotenciji.

Uzrok erektilnih problema
Ako je problem s erekcijom jednokratni, razlog je najvjerojatnije stres.

Što se tiče psiholoških uzroka, pretjerana briga i trema oko postizanja erekcije može dovesti do problema i nemogućnosti. Također, depresija je bitan čimbenik jer da bi se postigla erekcija potrebna je seksualna želja, tj. libido, a osobe s depresijom često imaju manjak seksualne želje.

Fizički uzroci

Što se tiče vanjskih faktora, uzimanje pojedinih lijekova može onemogućiti erekciju, a neki od njih su diuretici, beta-blokeri, lijekovi za opuštanje mišića te antidepresivi. Osim toga, razne droge i dugogodišnja konzumacija duhana mogu oslabiti sposobnost održavanja erekcije.

Tjelesni problemi poput bolesti srca i krvnog sustava čest su uzrok problema s erekcijom jer se ne pumpa dovoljno krvi ili žile ostaju potpuno otvorene i krv se vraća pritom opuštajući erekciju. Visok krvni tlak te visok kolesterol i dijabetes također su faktori koji igraju ulogu u erektilnim problemima.

No, radi li se o redovitoj pojavi pri kojoj pojedinac ne može održati erekciju najvjerojatnije se radi o erektilnoj disfunkciji, tj. impotenciji. Sam problem nije opasan za zdravlje pojedinca, ali mu može stvarati stres i utjecati na psihičko zdravlje, a liječi se kratkotrajno i lokalno, lijekovima poput Viagre.

Kako liječiti erektilne probleme?

Nema potrebe za liječenjem pojedinačnih problema te lijekove za erektilnu disfunkciju ne bi trebale koristiti osobe bez dijagnoze jer kao i svi drugi, sa sobom nose rizik od određenih nuspojava. Što se tiče erektilne disfunkcije, mogu se koristiti oralni lijekovi poput najpoznatije Viagre, lijekovi koji se injektiraju u penis te u ozbiljnim slučajevima operacije.

Ponavljamo, erektilna disfunkcija nije opasna po život ako nije simptom nekog ozbiljnijeg problema poput bolesti krvožilnog sustava.

Istraživanja su pokazala da skoro 30% muškaraca u dobi od 17 do 40 godine doživi nekakav oblik problema s erekcijom no to ne upućuje na erektilnu disfunkciju. Iako se erektilna disfunkcija u pravilu češće javlja u starijoj dobi, mladi puno više konzumiraju alkohol i droge pa su kod njih česti erektilni problemi nevezani za impotenciju. Naravno, način života znatno utječe na zdravlje pa tako i u ovom slučaju tako da izbjegavanje alkohola, cigareta i droge može samo pozitivno utjecati.

Comments are closed.