Trčanje je odličan oblik tjelovježbe za one koji traže aerobnu vježbu visokog intenziteta s kojom će pojačati izdržljivost i zdravlje srca. Na prvi pogled čini se da je za bavljenje ovim sportom dovoljno samo početi trčati, no to nije istina. Iako za trčanje trebate samo dobar par tenisica, nije dovoljno samo krenuti s vježbom, niti je preporučljivo.

Naime, trčanje sa sobom nosi opasnost od velikog broja ozljeda jer se radi o repetitivnim pokretima koji iznova stvaraju pritisak na pojedinim dijelovima noge. Zato je potrebno poznavati ispravne tehnike trčanja kako biste izbjegli nepotrebne ozljede koje Vas onda mogu spriječiti ne samo u trčanju, već i u svakodnevnom kretanju dok se ne oporavite. U nastavku pročitajte savjete za poboljšanje tehnike trčanja.

Ispravno držanje tijela

Prije nego što uopće krenete trčati, ispravite svoja leđa, ramena i vrat. Možda se na prvi pogled ne čini tako, no bitno je održati uspravni položaj za vrijeme trčanja kako Vas ne bi razboljela leđa i kako biste izbjegli bol u mišićima koji ne sudjeluju u trčanju.

Ispravno držanje tijela
Tijekom trčanja morate držati uspravan položaj.

Potrudite se ispravljati svoje držanje cijelo vrijeme dok trčite jer čovjek vrlo lako zaboravi na nešto tako banalno dok ne osjeti bol.

Pazite na položaj stopala

Pri vraćanju noge na tlo nemojte prvo dotaknuti tlo petom, a zatim ostatkom stopala kao što biste to činili kod brzog hodanja. Kad trčite na taj način možete povećati bol u koljenima i leđima koja će se javiti kasnije. Umjesto toga, trčite tako da sredinom stopala prvo dodirujete pod jer se time smanjuje opterećenje zglobova i kosti.

Opustite ruke

Mnogi trkači uopće ne obraćaju pozornost na položaj ruku, a one mogu znatno utjecati na bol poslije treninga. Pokušajte držati ruke i dlanove opuštenima i izbjegavajte stiskanje šaka jer će se stres iz šaka prenijeti do ramena i leđa te će unatoč uspravnom držanju uzrokovati bol u leđima.

Također, nemojte držati ruke previsoko – savijte ih u laktovima, no nemojte ih držati u visini prsa jer si time smanjujete kapacitet pluća, a u tako aerobnoj vježbi poput trčanja vrlo je važno pravilno disati.

Nemojte trčati prebrzo

Velik broj trkača osjeća se zadovoljno ako u određenom vremenu prijeđu određenu stazu, neovisno o tome u kakvom su stanju poslije toga, no pravi trkači znaju da se dobar trkački trening ne sastoji u čim bržem trčanju nego dugom trčanju pri kojem Vam puls ostaje unutar prihvatljivih granica.

Fokusirajte se

Uz slušalice, podcaste i glazbu, mnogi trkači ne koncentriraju se na samu vježbu, već jednostavno trče s fokusom na ono što slušaju.

U svakom obliku tjelovježbe potrebno je biti svjestan svoga tijela, njegovih pokreta i položaja kako bi se izbjegle ozljede i održao ispravan položaj, a to nije moguće ako Vaš um nije uključen u samu vježbu.

Comments are closed.