Dark Academia ili mračna akademija je stil i supkultura usmjerena na likovnu umjetnost, književnost, antički svijet, gotičku umjetnost te na visoko obrazovanje otkud dolazi naziv „akademija“. Osim mračne postoji i svijetla, tj. Light Academia koja se pretežito razlikuje po tonovima same estetike. U ovom ćemo tekstu proći kroz stil oblačenja koji pripada estetici mračne akademije te kako ga uklopiti u ljetno vrijeme.

Budući da se sama estetika fokusira na kišovito i tmurno vrijeme, boje koje je obilježavaju su bordo, crna i tamno smeđa. Česta odjevna kombinacija su obične bijele košulje preko kojih je tamna vesta uparena s hlačama od tvida ili kariranom suknjom, a preko svega je kaput. Obuća je isto tako pretežito jesenska – kožne čizme ili poznate Oxfordice (niske cipele).

S druge strane, svijetla akademija obilježena je nježnijim tonovima kao što su krem, svijetlo smeđa i bijela boja, ali je stil odjeće isti. Zamislite prosječnog studenta na Oxfordu u prvoj polovici 20.st. ili nekog od likova iz filma Društvo mrtvih pjesnika i Osmijeh Mona Lise – o takvom se stilu radi. Obje estetike fokusiraju se na jesensko i zimsko doba, kako samim materijalima (tvid, vuna…), tako i modnim komadima. Kako onda zadržati estetiku mračne akademije ljeti kad sija Sunce i sve je puno boja?

1. Materijali

Ljetni materijal ove estetike je lan. Iako se i pamučna odjeća uklapa, lan je više autentičan za ovaj stil, a na svu sreću, sve se više proizvode košulje i hlače od lana te se ljetni materijali više kreću prema prirodnima nego prema sintetičkim. Sintetičkim materijalima nema mjesta u ovom stilu – vodite se idejom Oxforda u prvoj polovici 20. st.

2. Kroj

Birajte odjevne komade širokog ili lepršavog kroja iz dva razloga – prvi je to što opcija mračne akademije za ovo godišnje doba nije klasična ljetna odjeća pa radi topline izbjegavajte usku pripijenu odjeću, a drugi je autentičnost; u razdobljima kad je mračna akademija bila popularan stil većinom se nosila odjeća šireg kroja.

3. Boje

Tamne jesenske boje zamijenite svijetlim inačicama, ali imajte na umu autentičnost odjeće. U ovom stilu nema mjesta žarkim bojama – sve se vrti oko svijetlo-smeđe, krem, bijele, mutne zelene, ali ne i pastelnih boja.

4. Odjevni komadi

Jedan komad za koji ima mjesta u svako doba godine je široka bijela košulja ili barem njena ljetna inačica kratkih rukava. Osim toga, lanene košulje u krem ili bijeloj boji itekako su dobrodošle. Što se tiče hlača, imate sreću što su sve popularnije kratke lanene hlače na gumbe, a za večernje sate možete obući duge ravne lanene hlače.

Dark Academia odjevni komadi
Svijetle cvjetne haljine zamijenit će karirane suknje.

Za one koji nemaju problema s vrućinom postoji opcija tankih pamučnih vesti s tri-četvrt rukavima – uvijek birajte opciju s gumbima. Svijetle cvjetne haljine zamijenit će karirane suknje, a od obuće zadržite svijetlo-smeđe Oxfordice. Budući da je nemoguće nositi slojeve kao po zimi, poslužite se dodatcima – remeni, niske čarape bez lastika, nakit, sat s kožnom narukvicom, itd.

Iako je mračna akademija osmišljena za jesensko kišno doba, ne znači da ljeti morate potpuno promijeniti svoj stil – ponekad je dovoljan samo jedan odjevni komad da ostavi dojam neke estetike.

Comments are closed.