Bicikl je sve popularnije sredstvo prijevoza i oblik tjelovježbe. Voze ga svi od male djece pa do osoba starije životne dobi jer je jednostavan i jednom kad ga naučite voziti teško je zaboraviti. Odlična je opcija za one koji žele izbjeći svakodnevnu vožnju autom, bilo zbog očuvanja okoliša ili radi izbjegavanja prometnih gužvi, ali treba ga se shvatiti dovoljno ozbiljno.

Iako ste možda potpuno sigurni u svoje sposobnosti vožnje bicikla, ne možete biti u tuđe, pogotovo u gradskom prometu gdje se morate mimoići s velikim brojem pješaka i drugih vozača. Zato je potrebno učiniti sve što je u Vašoj moći da maksimizirate sigurnost vožnje za sebe i druge bicikliste te se nadati da će i oni učiniti isto.

1. Nosite kacigu

Prvo i glavno pravilo je kaciga. Velik broj odraslih ljudi ignorira kacigu iako je u pravilu uvijek stavljamo djeci. Zemlje poput Nizozemske, koje imaju velik biciklistički promet, imaju zakon o nošenju kacige pri vožnji bicikla jer se biciklisti smatraju ravnopravnim članovima prometa. Nenošenje kacige jednako je nevezivanju pojasa u autu.

Na biciklu nosite kacigu
Ne nositi kacigu na biciklu je kao ne vezati sigurnosni pojas u automobilu.

Zašto onda velik broj odraslih vozača ignorira kacigu? U slučaju nesreće kaciga Vam može spasiti život i spriječiti teška oštećenja glave i mozga te su upravo ozljede glave glavni uzročnik biciklističke smrti. Kao što je spomenuto, čak i ako vjerujete u svoje sposobnosti, ne možete biti sigurno da neće doći do izvanredne situacije u prometu i da tuđom krivicom nećete stradati.

2. Budite vidljivi na cesti

Opremite svoj bicikl i sebe reflektirajućim materijalima. Velik broj bicikala dolazi s ugrađenim „mačjim očima“ na kotačima koja reflektiraju svjetla automobila koji nailazi, no najbolje bi bilo uložiti u dodatne reflektirajuće površine na stražnjoj i prednjoj strani bicikla.

Ukoliko je biciklistička traka postavljena u sklopu ceste, preporuča se i nošenje reflektirajućih odjevnih predmeta ili narukvica kako bi Vas auti mogli prepoznati. Svi se takvi predmeti mogu skinuti nakon stizanja na odredište tako da se ne morate brinuti o tome hoćete li ostatak dana reflektirati svjetla.

3. Provjerite ispravnost opreme

Prije izlaska na cestu budite sigurni u ispravnost svog bicikla i dodatne opreme. Ukoliko je Vaš grad pun rupa i izbočina na cesti, nabavite dovoljno debele i izdržljive gume te takav tip bicikla kojem neće padati lanac za svako skretanje s pločnika.

Uvijek unaprijed provjerite jesu li Vam gume dovoljno napuhane i puštaju li slučajno zrak kako ne biste u ključnom trenutku ostali na mjestu zbog neispravne opreme.

4. Shvatite svoj bicikl kao prometno sredstvo

Bicikl nije igračka i ukoliko ga uvodite u gradski promet, on postaje prijevozno sredstvo kao autor ili motor. Ne biste sjeli u auto koji se raspada niti biste vozili motor bez ruku i kacige. Isto tako, shvatite bicikl ozbiljno te uvažite ove savjete o sigurnosti na cesti kako bi Vaše iskustvo vožnje bicikla bilo isključivo pozitivno.

Comments are closed.